Гимнастика за възрастни

Гимнастика за възрастни в чисто нова спортна зала в топ центъра на София близко до НДК.

Гимнастика за възрастни

Гимнастика за възрастни
Гимнастика за възрастни

Чувствате ли се обездвижени?  Боли ли ви гърба? Сковани ли са ставите рано сутрин и при заседяване в офиса? Искате да направите нещо за себе си, да започнете някакъв спорт, но ви се струва прекалено сложно и екстремно.  Тогава активната гимнастика за здраве е точно за вас. Заниманието е специфично натоварване под формата на гимнастически упражнения, които  щадящо и постепенно развиват двигателния ви потенцял.

Упражнения

Чрез активните гимнастически упражнения се раздвижват ставите, разтягат се меките структури около тях, подобрява се еластичността на сухожилията, силата и издръжливостта на мускулите. Подобрява се кръвообращението в целия организъм, особено по периферните части, където често има застой и крайниците са студени.

Гимнастическите упражнения се съчетават с правилен ритъм на дишане, което подобрява дълбочината на вдишванията, подвижността на гръдния кош, увеличава се вместимостта на кислород и по този начин се подобрява общата издръжливост. Цялото тяло започва да диша, пулсира, благодарно, че е положена грижа за него. Задържи ли се системно натоварването, тялото само започва да го търси, създават се благоприятни навици за движение и тонизирана правилна стойка.

Упражненията заложени в гимнатсиката за здраве при възрастни са с подходящи изходни положения, така че на се създава натиск в ставите, тръскане, набиване и въобще риск от травма. Работи се за големите мусулни групи, коремна, гръбна, седалищна, бедренна, на рамения пояс. Често сте чували фразата, „от възрастта е, спри да се натоварваш физически“.  Има риск от някои спортни дейности, но при упражненията в този тип гимнастика всичко е дозирано, без риск от травматизиране. Дори напротив, често подхоящ начин да се подготви организма преди възвръщане към спортна дейност, след претърпяна травма или заболяване, при които е имало значително обездвижване и загуба на спортна форма.  Така,че с този тип гимнастика движението е безопасно, съобразява се с моментната физическа и спортна форма на човека и прогресията към по-сложни упражнения е според възможностите.

Всичко това прави активната гимнастика за здраве възможна да се прктикува и в по-напреднала възраст. Не се търси бързина и ловкост, всеки изпълнява със собствено темпо. Както и нивото на дадено упражнение се избира индивидуално, независимо от груповия характер на заниманията.

Уреди

В гимнастиката за здраве при възрастни се използват различни уреди, които освен че правят часа по-интересен, развиват комплексно и организма. Използва се голяма швейцарска топка (fitball),  с нея избирателно се работи за отделни мускулни групи, като в същото време тялото се натоварва симетрично и винаги има елемент за трениране на равновесието, като така мобилизира цялото тяло. В гимнастиката за здраве тежести не се използват, тъй като те предизвикват натиск в ставите и гръбначния стълб, особено при движения с тях над главата.

Друг уред, който се използва в упражненията за гимнастика за възрастни е ластикът. Той е чудесен инструмен за трениране на силовите възможности. Еластичното му съпротивление, прави така, че колкото се увеличава амплитудата  на движението,толкова повече усилие се влага за да се разтегли. Прекрасен начин да се тренира мускула в карайния му обем и да се развие пълния му капацитет. Това е нещо което с тежести не може да се постигне.

Може да се комбинират и двата уреда топка и ластик в определено упражнение, като така се тренира едновременно сила, равновесие и координация.

Ето едно интересно видео за китайска национална гимнастика смесено с бойни изкуства – National Health gymnastics

За да видите всичките ни часове с гимнастика за здраве, моля вижте ГРАФИК

За връзка с нас използвайте следните КОНТАКТИ