Гимнастика за здраве

Гимнастика за здраве е насочена към всички възрасти, както към малките деца, така и към подрастващи и възрастни.

Гимнастика за здраве

Гимнастика за здраве
Гимнастика за здраве

Тялото е създадено за движение и липсата му провокира различни оплаквания в опорно двигателния апарат. Заседяването в дадена поза дълго време оказва неблагоприятно влияние върху мускулите, което предизвиква мускулен дисбаланс. Част от тях са напрегнати и скъсени, други отпуснати и слаби. Това променя оста на натоварване в близките стави и движението в тях започва да се извършва в различно направление. Отделно ставната течност, необходима за смазване в сатвния хрущял намалява и от там повишено триене, пукане и по-бързо износване на ставните структурите. Създава се порочен кръг и не навременното му прекъсване води до различни травми и заболявания на мускулно-скелетната ситема.

Упражнения използвани в гимнастиката за здраве

Системните дозирани физически упражнения, правилно структурирани и изпълнявани, спомага за преудоляването на тези състояния, както и за чудесна профилактика от получаването им. Гимнастиката за здраве е насочена имено с такава цел. В нея са заложени  последователно определени упражнения, които възстановяват и поддържат мускулния баланс, поддържат и подобряват подвижността в ставите и гръбначния стлб. Заложени са упражнения за всички големи мускулни групи, като се работи в различен режим на мускулна работа (статичен, концентричен, ексцентричен), така че мускулите да развивиат както динамична сила и издръжливост, така и статична.

В същото време гимнастическите упражнения позволяват да се работи за така необходимата мускулна стабилизация. Тя е важна за поддържане на правилна стойка по време на работа от всякакъв характер – битов, професионален, спортен и т.н.

Гимнастиката за здраве има малко по-различен характер от груповите занимания в спортните зали, където приоритет са развиването на силата и издръжливостта като цяло. Тук водещи упражнения са тези за изтегляне на гръбначния стълб, обратно на свлечената стойка в ежедневието ни. Също много важно е изграждане на добър мускулен корсет, заангажиране на важните мускулни групи на гърба, корема и седалището.

Подобряване подвижността на гръбначния стълб и периферните стави на крайниците е друг важен момент. И не на последно място контрол и правилна позиция на стъпалата, които са ключови при изправения стоеж за нормално разпределяне тежестта на тялото върху долните крайници.

Заложени са различни изходни позиции за изпълнение на упражненията:

  • лег;
  • тилен лег;
  • колянна опора;
  • седеж;
  • стоеж.

Използват се различни уреди като:

  • голяма топка (fitball);
  • ластици с еластично съпротивление;
  • тояжки;
  • други, които правят заниманието разнообразно, интересно и в същото време много ефективно.

Чрез гимнастическите упражнения заложени в гимнастиката за здраве се изгражда още добро равновесие, правилен стереотип на движение, който се првръща в навик и това подпомага правилно телодържание повреме на занимание с други спортни дейности. Така, че дори да сте любител на конкретен спорт, активната гимнастика за здраве ще ви даде много добра основа да спортувате в кондиция и безопасно за получавнаето на конретни травми.

Ето едно интересно видео за китайска национална гимнастика смесено с бойни изкуства – National Health gymnastics

За да видите всичките ни часове с гимнастика за здраве, моля вижте ГРАФИК

За връзка с нас използвайте следните КОНТАКТИ