Болки в гърба, врата и кръста причини

Болки в гърба, врата и кръста причини статия от физиотерапевт водещ заниманията ни по гимнастика за здраве, гимнастика за възрастни и гимнастика за деца

Болки в гърба, врата и кръста

Болки в гърба, врата и кръста причини поза
Болки в гърба, врата и кръста причини поза

Еволюционно това което ни различава от животните е изправения стоеж на човешкото тяло. Горните крайници са свободни от опорна функция и благодарение на това ние ги използваме за най-различни дейности като самообслужване, хранене, битова, професионална работа, и др. Това от своя страна ни облекчава ежедневието, но от друга поставя гръбначния стълб и долните крайници да поемат основно тежестта на туловището и силата на гравитацията.

Основни причини за болките в гърба

Пасивно, тежестта се поема от костите, в частност прешлените на гръбначния стълб, и връзките между тях, които ограничават разместването им. Активно, тежестта се поема от мускулите, които поддържат позицията на прешлените, а от там и различните сегменти на гръбнака в дадено положение. Когато мускулите работят адекватно, то аксиалната тежест се разпределя равномерно между структурите. Когато мускулите са слаби и не работят, тялото се отпуска и така да се каже увисва, като цялата тежест пада върху костната структура и междупрешленовите дискове.

Поза на тялото

Натиска и натоварването се измества от осевата линия. Като цяло гърба се закръгля, гръдната извивка (кифозата) се засилва, а поясната извивка (лордозата) се изглажда. Рамената отиват напред, като така гръдния мускул се скъсява и трайно е напрегнат, а мускулите на гърба се разтеглят и отслабват. Главата е изнесена напред, което променя мускулния баланс на шията.

Тази отпусната стойка не изисква много енергия за поддържане, затова и когато няма мускулна издръжливост много често,човек се озовава в нея. Дългото подържане на тази поза и повтаряща се във времето обаче, променя усета ни за телодържание както статично, така и динамично, т.е когато се движим. Трайно се измества общия център на тежестта и се създава един порочен тип на телодържание. Натоварват се структури, които не могат трайно да поемат тежестта и започват да се деформират. Започват структурни изменения в прешлените и междупрешленовите дискове и пренапрежение на меките тъкани, връзки и мускули, които започват да се възпаляват и болят.

Усложнения

С времето ако, не се предприемат мерки за честа смяна на позицията, става все по-трудно да я корегириаме и износването, и преобременяването на претоварващите се структури става все по-бързо и все по-сериозно. Обикновено торакалния дял на гръбначния стълб се сковава и става по-неподвижен, поради което поясния или шийния дял започват да компенсират, като движението се пренася предимно там, и съответно се претоврват.

След време започва да боли, където се пренапряга и преобременява, или в кръста или в шията, а може и на двете места, за сметка на обездвижения торакален дял. Болят предимно мускулите, които се претоврват и са постоянно под напрежение за сметка на други, които не се включват в действие и системно отслабват.

Болковите рецептори са разположени в меките тъкани, независимо, че може да имаме ошипяване на дадени прешлени и обездвижен сегмент на гръбначния стълб. Болката идва от триене, притискане и направилно теглене на меките тъкани в близост до костните ръбове. Затова човек може дълго време да е имал шипове, но болката да се появи и засили, едва когато се заангажират и дразнят меките тъкани в близост.

Мускулен дисбаланс

Когато се заседяваме повече, ние допринасяме за мускулния дисбаланс и компресията в прешлените и междупрешленовите дискове. На пръв поглед не влагаме някакво усилие за подържане на седящата поза, но доминиращите мускули придърпват и поставят тялото в неправилната позиция. Дългото подържане на каквато и да е позиция, дори близка до нормата е трудно. Мускулите в един момент се изморяват, а компресита в прешлените все повече се засилва.

Болки в гърба, врата и кръста – Възможни решения

Ергономичните столове и допълнителни приставки към облегалките и седалките помагат донякъде, защото подпомагат тялото да застане в нормална позиция докато седи, но отново трябва мускулатурата да работи за да издържи възможно по-дълго в тази позиция.

Затова решението е от една страна системно да се  тренира гръбна, коремна, седалищна мускулатура, тази на раменния пояс, за да могат по-дълго и по-правилно да се включват в работа. И от друга страна, е необходимочеста смяна на позицията. Като под смяна не се има в предвид да се опрем на другия лакът. Трябва да се стане, да се разходите, да се раздвижат долните крайници, таза, туловището. На всеки 45 минути -1 час е добре да има леко движение дори за 2-3 минути.

Болки в гърба, врата и кръста – Полезно

Много интересно и полезно видео за болки в гърба с лесни упражнения, които може да прави всеки в къщи –

1-Minute Exercises to Improve Posture and Reduce Back Pain

Ние предлагаме занимания, които се водят от високо квалифицирани физиотерапевти. При регистрация за нашия бюлетин с полезна информация получавате едно безплатно посещение на гимнастика за здраве.

Когато започнете редовни посещения получавате и ежемесечен тест на вашите възможности. След това ще получите индивидуални указания кои упражнения да изпълнявате с подходящото за вас натоварване.

За да видите всичките ни часове с гимнастика за здраве, гимнастика за възрастни, гимнастика за деца, моля вижте ГРАФИК

За връзка с нас използвайте следните КОНТАКТИ

Болки в гърба, врата и кръста причини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *